Betere foto’s

met je smartphone

foto's maken met je smartphone nathalie moors fotografie gezinsfoto

SCHONE LENS

Een ‘schone foto’ begint bij een schone lens.

Dit is waarschijnlijk niet het eerste waaraan je dacht toen je dit bericht opende. Toch is deze tip de meest eenvoudige basisregel. Je smartphone zit vaak in je tas, broekzak, jas of (kinder)handen. Zo vangt de lens makkelijk stof en vuil. Dat zorgt voor een waas op je foto’s.

Vooraleer je start, check dus even of de lens die je gebruikt (voor -of achterkant van je smartphone) schoon is!

Even opblinken? Gebruik een zacht, pluisvrij, droog doekje. Een brillenpoetsdoekje is ideaal.

Bezoekje aan het strand of bos achter de rug? Blaas dan even op je lens voordat je ze schoonmaakt. Zo verwijder je het meeste zand en stof en zorg je dat je geen krassen krijgt.

KIES JE FOCUS

Je smartphone is slim, maar weet niet waarop jij wil focussen in jouw foto. Laat de camera weten wat jij scherp wil. Jij kiest.

Tik op het scherm op het onderwerp dat jij in focus wil. Er verschijnt meteen een vierkantje of rondje langs: het focuspunt. Nu heeft jouw camera de focus te pakken.

Wil je vanuit dezelfde positie meer foto’s nemen, maar merk je dat je telkens opnieuw moet tikken omdat je focuspunt verspringt? Je kan je focuspunt vastzetten door je vinger iets langer op het scherm te houden. Je ziet dan dat er AE/AF-vergrendeling in beeld komt.

Vergrendeling ongedaan maken? Tik op een willekeurige plaats op het scherm.

LICHT IS KEY!

Fotografie betekent letterlijk: “Schrijven met licht.” Licht is àltijd de basis van een geslaagde foto. Hoe je licht gebruikt, bepaalt je foto. Ben je binnen of buiten? Is er veel of weinig licht? Zon of schaduw? Uit welke richting komt je licht?

Over licht valt héél veel te vertellen. Het is een kwestie van kijken en leren zien. Wat je sowieso wel ziet is of je foto te licht of te donker is.

Aan de hand van het focuspunt bepaalt de camera hoe licht of donker je foto moet worden. Als je op verschillende plaatsen op je scherm tikt, zie je het beeld automatisch lichter of donkerder worden.

Bij je focuspunt zie je ook een zonnetje of lampje in beeld. Schuif dat met je vinger heen en weer om de belichting te veranderen.

ZOOMEN MET JE BENEN

Even inzoomen gaat heel makkelijk en lijkt superhandig. Toch heeft dat een nadeel als je dat met je smartphonecamera doet.

Je hebt misschien al gemerkt dat wanneer je fel inzoomt, je foto vaak wat wazig is. Smartphones zoomen digitaal in. Dit wil zeggen dat hoe meer je inzoomt, hoe minder pixels er in de foto overblijven, hoe lager de kwaliteit is.

De nieuwste smartphones zijn hier wel iets beter in, tot op een bepaalde afstand.

RECHTE LIJNEN

De horizon zie je in realiteit altijd recht. Je smartphone heeft geen ogen, dus is het aan jou om ervoor te zorgen dat je foto recht is.

Je kan een scheve foto in nabewerking vaak wel wat recht trekken. Maar je wint tijd met een simpel hulpmiddel.

In de algemene instellingen van je smartphone kan je ervoor kiezen om het raster of grid actief te maken. Als je nu een foto wil maken, zie je 4 lijnen op je scherm. Deze helpen je om te zien of je foto recht is en snel even bij te sturen alvorens je de foto maakt.

Het raster is ook een handig hulpmiddel om leuke composities op te bouwen.

gewoon zo schoon gezinsfoto

gezinsfotograaf echte momenten spontane gezinsfoto

Copyright © 2023 Nathalie Moors

Email: info@nathaliemoors.be
Tel: 0473 44 63 77

Bogaardstraat 48
2480 Dessel
BTW BE0708 908 959